torsdag den 12. februar 2015

Det der vil ske på fredag den trettende... (SRP-karakter frigørelse)


Af Sofie Rechendorff Andersen

Solrød Gymnasium ligner sig selv. Der er lærere og elever på gangene, mærkelig idyllisk kunst på væggene og folk der snubler på vej op og ned af trapperne. Man lægger knap nok mærke til at halvdelen af hele gymnasiets HF-elever er borte i denne uge, begravet som de er netop nu i den frygtede “SSO”. Den store forskel gør deres fravær åbenbart ikke. Anden g’erne er tilbage fra SRO, så der er så småt opfyldt i kantinen igen i pauserne. Tredje g’erne taler om AT, første g’erne skal så småt til at igang med at tænke i DHO, og anden g’erne fryder sig over at de snart har overlevet den dødsensfarlige “Vintren i anden g” som rygtes for at være den mest forfærdelige tid på de tre gymnasie år og som har krævet mange ofre, og knækket ikke så få ellers stærke og dygtige studerende. Alt lurer idyl på Solrød Gymnasium, alt er som det plejer, og man kan lige klare et par timer mere fordi man ved at vinterferien er på vej.

Det virker som om folk har glemt hvilken gruopvækkende begivenhed der lurer i den nærmeste fremtid. Hvilken psykisk udfordring vi tredje g’ere er nødt til at se i øjnene, inden vi får lov at holde vinterferie. Er I med på hvad jeg taler om? Ikke? Jeg taler selvfølgelig om den hemmelighed, der afsløres for os, den dom der fælles over os, så symbolsk som det overhovedet kan blive, nu her på fredag den 13. SRP-karakteren. Tre små bogstaver, som ingen forældre åbenbart er i stand til at sætte i den rigtige rækkefølge, tre små bogstaver der dominerede vores liv i de fortrængte to uger, og der hjemsøgte hele vores juleferie så al nydelse blev farvet bittersød ved tanken om en litteraturliste som vist ikke kom i alfabetisk orden, et manglende bilag eller en kilde man vist ikke lige fik skrevet på.

Den magiske remse: “Karakteren tæller dobbelt” blev vores omkvæd, vores undskyldning, når familiemedlemmer ikke forstod hvorfor vi ikke var i stand til at holde koncentrationen på rødkålen, eller havde glemt at købe gaver til halvdelen af familien. Men i virkeligheden var det ikke kun det. Det var mere end bare det. Det var noget underliggende, noget mystisk og magisk, SRP’en havde forhekset os, forbandet os og inden vi så os for var vores tanker fuldstændigt fordrejede og vi var i trance. SRP-trancen varede også efter aflevering, den sad i vores kroppe som en blanding mellem opgivenhed, udmattelse, rastløshed og dårlig samvittighed. Den tog dagevis at slippe af med, ugevis for nogle. Men det lykkedes. Vi fik den endelig jaget bort, lige inden vi matte tage imod den næste bølge af hjernevaskende præstationsangst også kendt som emnet til AT-eksamen. SRP-trancen matte vige for AT-forvirringen og alt var som det skulle være, den naturlige orden var intakt.

Indtil vi pludselig erindrede det. Måske er det i virkeligheden ikke alle der har husket på det endnu. Men for undertegnede skete det en overskyet weekenddag, og nu er tanken ikke til at drive bort igen. Tanken om det, der vil ske på fredag den trettende. Tanken om den gru der vil indtage vores verdner, vores liv. Tanken om at få karakteren for vores SRP at se. Tanken om afslutning, afskæring, undergang. Kære første og anden g’ere, vil I ikke nok bære over med os tredje g’ere hvis vi virker paniske eller sørgende her i den sidste tid? Kære lærere, vær søde ikke at fortælle os alle de historier I har om at I forhandler med censorer i øjeblikket og hvor svære nogle af disse kan være at forhandle med. Skån os for historier om folk, der har skrevet for meget og folk ,der har skrevet for lidt. Vi kan ikke holde til det. Og kære tredje g’ere…. Knæk og bræk! Må Tex have åbent hele vinterferien for jer, og må de have øl nok til at drukne al jeres jubel eller skuffelse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar